Ombildningskonsult Stockholm

Ombilda din hyresrätt i Stockholm

Därför är ombildningen en god affär

Det som huvudsakligen gör en ombildning från en hyresrätt till en bostadsrättslägenhet till en god affär är det faktum att den som köper en hyresrätt, betalar endast en liten del av vad det kostar att köpa någon annan och likvärdig bostadsrätt i området.

Dessutom är det sällan som man betalar någon kontantinsats när man köper en lägenhet som ombildas till en bostadsrätt. Om man då, bestämmer sig för att ta ett lån för att köpa loss en hyreslägenhet, får ett lån som motsvarar det pris som en bostadsrätt skulle kosta i området, är det ingen dum idé att satsa de pengarna på att renovera lägenheten. På så sätt ser man till, att bostaden får ett högre värde när det väl är dags att sälja den.

Även för hyresgäster lönar det sig med en ombildning

De som väljer att inte köpa loss sin hyresrätt och väljer att bo kvar med nya fastighetsägare, vinner på en ombildning, då de oftast får en lägre hyra. Så för alla inblandade blir ombildningen av hyresrätterna till bostadsrätter en ganska lönsam affär. Hyresgäster som inte vill ombilda sin hyresrätt till en bostadsrätt har rätt att bo kvar i sin hyresrätt. För att en ombildning ska bli aktuell måste det finnas som minst 40 procent av hyresgästerna som vill ombilda sin hyresrätt til en bostadsrätt för att det ska kunna genomföras.

När lönar det sig inte ombilda?

Är man närmare pensionsåldern och då får frågan om man vill ombilda sin hyresrätt till en bostadsrätt kan det bli svårare att få lån. Ju äldre man är, desto svårare kan det bli. Allt beror på storleken på lånet och var bostaden ligger. Banken vill ju helst ha tillbaka lånet. Det kanske inte heller lönar sig alla gånger att köpa loss sin hyresrätt om man bor i ett område som klassas som mindre attraktivt.

Den dagen som du kanske vill sälja din bostad, kanske det inte kommer att ge något bra pris om det är så att bostaden råkar vara i ett område som inte så många vill flytta till. Det är viktigt att alltid komma ihåg att en hyresgäst har rätt att bo kvar, med en hyra på liknande nivå som förut, i alla fall i samma nivå som andra hyresrätter i samma område.

Ombildning kräver stort engagemang

"Man bör även som blivande fastighetsägare, vara medveten om att en ombildning kräver ganska stor arbetsinsats av köparna. Det är ett relativt stort arbete och en lång process innan allt är klart med ombildningen, även om man har tillgång till en omrbildningskonsult som hjälper till med den byråkratiska processen."

Det är viktigt att alla inblandade går in i processen med så öppna ögon som det bara går. Att bilda lägenheter från hyresrätter till bostadsrätter är ju en process, men samtidigt måste bostadsägarna bilda en ekonomisk förening; bostadsrättsförening som kommer att ta över ägarskapet av hela fastigheten. Och då handlar det både om driften av fastigheten och det ekonomiska ansvaret för den. Det ger en hel del arbete som styrelsen måste axla när det kommer till administration av hyror och avgifter till bostadsrättsföreningen. Dessutom äger arbetet med styrelsen rum. 

Välkommen att kontakta oss idag!
24 Nov 2020